PRESS

2023

Cinemaximiliaan organiseert filmfestival 'Cinema Trottoir': geniet van film op de stoeprand

Cinemaximiliaan is een initiatief dat zich inzet voor nieuwkomers aan de hand van een liefde voor cinema. Het begon in 2015 met een filmscherm en projector in het Maximiliaanpark in Brussel, maar groeide ondertussen uit tot zo veel meer: workshops, de productie van films en vertoningen. Iedereen krijgt er de kans om mee te werken.

Met het filmfestival ‘Cinema Trottoir’ brengen ze cinema tot op de stoep. Luister nu naar de reportage.

READ ARTICLE


Newslettre Atelier Graphoui on Asaad Al Hilali

Asaad est un écrivain et scénariste irakien respecté. Suite à l’instabilité irakienne, il a dû quitter son pays, avec son fils Amjaad, un blogueur à succès. D’hommes au statut social reconnu, ils sont devenus des Zéros. Autant qu’Asaad apprécie un sentiment de sécurité et d’apaisement par son exil, autant Amjaad souffre de cette nouvelle vie. Asaad décide d’écrire une lettre d’encouragement à son fils.

Zero was created in the framework of a call from Halaqat*, and is one of the five supported projects. It is the first part of a feature film. 

*Halaqat is a collaborative cultural project funded by Goethe Institute, bridging Europe and the Arab world through art, fostering dialogue and shaping a shared future.

READ ARTICLE


Cinema Trottoir: Buitengewoon filmfestival in een doodgewone straat

Samen kijken naar film werkt verbindend. In de donkere filmzaal maar zeker ook in openlucht. En al helemaal wanneer zoals bij het door Cinemaximiliaan georganiseerde festival ‘Cinema Trottoir’ een doodgewone straat in Molenbeek het decor vormt en migratie het thema is. Het Food en Film Festival loopt in zijn tweede editie nog elke zaterdagavond tot 5 augustus. Op het programma naast de instant broers Dardenne klassieker ‘Tori et Lokita’ ook indringende, creatieve films als ‘Les Porteurs’, ‘Kalès’ en ‘Imad’s childhood’. Voedsel voor het oog en de geest.

READ ARTICLE

Het voetpadfestival Cinema Trottoir van Cinemaximiliaan zet aan tot een blik op Brussel, zijn bewoners en zijn bezoekers.

Het is juli en bloedheet in Brussel. Zoals altijd schuurt en kraakt de stad van verschillen maar tijdens de hittegolf lijkt het gekraak nog luider. Iedereen vertoeft op straat: kinderen die allang in bed hadden moeten liggen, de oude vrouw die niks anders meer doet dan nachtwandelen, pubers die op het ritme van de uit hun telefoons schallende hyperpop door hun haar strijken. Alle figuren verzamelen afzonderlijk op pleinen, botsen bijna tegen elkaar op, om vervolgens in een frappante sociale plooi te vallen.

READ ARTICLE

Annabelle Van Nieuwenhuyse: ‘Je kan ook op een sympathieke manier winnen’

Deze zomer gaat al haar (en onze) aandacht naar het Cinema Trottoir-festival, dat films projecteert op de gevel van Cinemaximiliaan. Hier projecteert coördinator Annabelle Van Nieuwenhuyse vijf inzichten op ons netvlies.

READ ARTICLE

Mensenrechten en Cultuur: een interview met Cinemaximiliaan en Cassonade

In deze interviewreeks buigen we ons over hoe mensenrechten en cultuur met elkaar verweven zijn. Hoe brengt cultuur sociale verandering teweeg? Kunnen mensenrechten een bron van inspiratie zijn voor cultuur, of omgekeerd?

Het Brussels Gewest heeft ambitieuze plannen om van de Manchesterstraat in Molenbeek een culturele ‘hotspot’ te maken. De culturele vzw’s Cinemaximiliaan, een platform door en voor nieuwkomers, en Cassonade, een buurtrestaurant en ontmoetingsplaats, zijn er al enkele jaren een vaste waarde. Op een warme vrijdagnamiddag sprak Tijd voor Mensenrechten met Annabelle Van Nieuwenhuyse (coördinator van Cinemaximiliaan) en Jonas Verhees (medeoprichter van Cassonade).

 

READ ARTICLE

Reacties kandidatuur Molenbeek Culturele Hoofstad 2030

Als Brussel in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa zou worden, dan zal Molenbeek het epicentrum zijn. Dat nieuws werd woensdagochtend bekendgemaakt door Fatima Zibouh en Jan Goossens.
Dat zijn de twee trekkers van de campagne en zij zien in Molenbeek het perfecte voorbeeld van een relevante stad of gemeente die in razendsnel
tempo verandert. En dat is precies waar Europa naar op zoek is.

READ ARTICLE

2022

Meet the artists: Halaqat audiovisual residency

Get to know the six motivated professional filmmakers who will participate in the Halaqat audiovisual residency in 2022 at Atelier Graphoui and Cinemaximiliaan.

READ ARTICLE

2019

‘Maar de natuur is sterker. Die wint altijd.'

Ooit dronken ze samen in een Gents café en gingen ze dansen met de jongens. Maar meisjes worden vrouwen en bijna veertig jaar later zi!en Liesbeth Van de Velde en Marianne Hoet aan de Schelde. Schoonheid is hun vak, in lingerie en kunst.

READ ARTICLE

Cinemaximiliaan brengt documentaire over emotionele rollercoaster van asielzoeker

Drie jaar filmen, twee camera’s en meer dan 100 uur beeld. Ze vormen het uitgangspunt voor de documentaire ‘me miss me’ van Gwendolyn Lootens, die de Irakese nieuwkomer Lubnan Al-Wazny volgt. De film is een initiatief van Cinemaximiliaan en is deze maandagavond te zien in Cinema Palace.

READ ARTICLE

me miss me

Gebroken Engels, gebroken leven. De titel van de documentaire is een uiting van gemis door de Irakees Lubnan, die zijn door oorlog en strijdende milities verhakkelde thuisland heeft ontvlucht. Hij zag zijn job in het leger daar niet langer zitten en deserteerde, waardoor hij zijn leven in gevaar bracht…

READ ARTICLE

Gwendolyn Lootens & Lubnan Al Wazny over Me Miss Me

De documentaire ME MISS ME schetst een portret van de Iraakse politieke vluchteling Lubnan Al Wazny aan de hand van twee vertelstandpunten: dat van de cineast Gwendolyn Lootens en dat van Lubnan zelf, die ook een camera bedient. We spraken met beide makers in het huis van filmplatform voor nieuwkomers Cinemaximiliaan in Brussel.

READ ARTICLE

Usta milczą, dusza śpiewa - muzyka na festiwalu Malta

Najbardziej muzyczny z teatralnych
festiwali przedstawia mieszankę
stylów, osobowości i społecznego
zaangażowania. Na placu Wolności
i w poznańskim plenerze muzyczne
wariacje na temat pokoju. 

READ ARTICLE

Van volk naar bevolking

De toekomst van Europa begint bij empathie, vindt de Belgische schrijver Stefan Hertmans. ‘De elite móet zich verplaatsen in de noden van het witte en zwarte precariaat, anders zijn we verloren.’

READ ARTICLE

2018

‘Insyriated’ grote winnaar van de Magritte’s, Peter Van den Begin wint ‘beste acteur’

De grote winnaar van de uitreiking van de filmprijzen van Franstalig België, ‘Les Magritte du Cinéma’, is ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw, de buitengewoon aangrijpende film die dit jaar ook al het Film Fest Gent mocht openen en eerder op het Filmfestival van Berlijn de publieksprijs in de wacht sleepte.

READ ARTICLE

Goede Erwin

Herman Teirlinck en Karel Van de Woestijne schreven in 1928 een brievenroman, De lemen torens: een kroniek van Brussel en Gent. Op vraag van Het huis van Herman Teirlinck zetten Stefan Hertmans en Erwin Mortier die correspondentie verder. Deze week leest u Stefan Hertmans over Brussel, volgende week antwoordt Erwin Mortier vanuit Gent.

READ ARTICLE

45ste editie van Film Fest Gent kan uitpakken met sterk programma

GENT, 20 september 2018. ’s Lands grootste en belangrijkste
filmfestival stelde deze morgen officieel het programma voor
van de 45ste editie.

READ ARTICLE

330.000 euro voor culturele samenwerking over sectoren heen

Vlaams minister van Cultuur Gatz (Open Vld) trekt 327.493 euro uit om negentien ‘innovatieve partnerprojecten’ te ondersteunen. Zo wil hij culturele spelers stimuleren om samen te werken met andere sectoren

READ ARTICLE

Cinemaximiliaan & Béla Tarr: behind the scenes of filming

When Cinemaximiliaan proposed to Béla Tarr to accompany aspiring
filmmakers who had fled their home country in making short films, the great
Hungarian director did not hesitate a second. Report.

READ ARTICLE

Le making of d'une aventure humaine Cinemaximiliaan & Béla Tarr

Lorsque le Cinemaximiliaan a proposé à Béla Tarr d’accompagner des
aspirants cinéastes ayant fui leur pays d’origine dans la réalisation de
courts-métrages, le très grand réalisateur hongrois n’a pas hésité une
seconde. Reportage.

READ ARTICLE

Cinema welc(h)ome

Cinemaximiliaan amène depuis plusieurs années déjà films et débats dans les centres d’asile, les maisons et les cinémas pour faire se rencontrer nouveaux arrivants et locaux de manière conviviale. Et de la projection de films à la production, il n’y a qu’un pas. C’est à la demande des participants et de leur désir de
raconter leur histoire à travers le cinéma qu’ils se lancent dans un nouveau projet: la création d’une série de courts métrages.

READ ARTICLE

Het laatste film- en festivalnieuws

Vorig jaar schaarde Film Fest Gent zich in het kader van openingsfilm ‘Insyriated’ achter Cinemaximiliaan met een benefiet en de mogelijkheid voor het publiek om te doneren bij aankoop van een filmticket. Het resultaat van die inzameling verschijnt dit jaar op het programma van het festival: een selectie unieke kortfilms.

READ ARTICLE

Van het Maximiliaanpark naar het witte doek

Drie jaar geleden waren ze nog op de vlucht voor de oorlog, vanavond maken zes nieuwkomers dankzij een filmworkshop hun debuut als regisseur op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel.

READ ARTICLE

Cinemaximiliaan & Béla Tarr Encounter & screening

Cinemaximiliaan brings films and debates to asylum centres, private homes and cinemas, bridging newcomers with locals in a personal way. The starting point of this film project is each participants’ desire to share his or her story through a short film.

READ ARTICLE

Molenbeekse schepen heeft gebouw op het oog voor Recyclart

station Kapellekerk, waar het kunstencentrum bijna twintig jaar lang onderdak vond. ‘Suggesties zijn
welkom’ klonk het daarom begin deze maand. Molenbeeks schepen Karim Majoros (Ecolo) reageert nu op die oproep, en stelt een nieuwe locatie voor, vlakbij het kanaal.

READ ARTICLE

Nieuwkomers maken kortfilms met Hongaarse topregisseur

Net als vorig jaar is ook Cinemaximiliaan weer van de partij
op Film Fest Gent. Het project, dat begon met filmvertoningen in het Maximiliaanpark, produceert nu ook zelf kortfilms gemaakt door filmmakers uit alle uithoeken van de wereld. Hongaars topregisseur Béla Tarr kwam zelfs een workshop geven.

READ ARTICLE

Van het Maximiliaanpark naar de bioscoop: 'Vlaamse filmstudenten kunnen hier een voorbeeld aan nemen'

Een van de meest opvallende 7lms op het Leuvense kort7lmfestival is het debuut van Fatma Osman, een meisje dat drie jaar geleden vanuit Somalië naar ons land vluchtte.
Samen met haar vonden nog zes nieuwkomers onder de vleugels van vzw Cinemaximiliaan de weg naar de camera. Een verhaal dat de klassieke filmindustrie inspireert, zo blijkt.

READ ARTICLE

Volledig MOOOV 2018- programma onthuld

MOOOV Filmfestival heeft
vandaag het volledige
programma bekendgemaakt van
de aankomende editie. 

READ ARTICLE

Cinemaximiliaan dreigt thuisbasis te verliezen

Cinemaximiliaan, het cinemaproject voor nieuwkomers en asielzoekers, dreigt zijn thuisbasis te verliezen. De privé-eigenaar heeft zijn gebouw in de Manchesterstraat te koop gezet. Cinemaximiliaan zoekt nu investeerders om het te kopen.

READ ARTICLE

2017

Belgisch oorlogsdrama ‘Insyriated’ opent Film Fest Gent

In Gent is de 44ste editie van Film Fest Gent dinsdag van start gegaan met als
openingsfilm het oorlogsdrama ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw. ‘Ik ben zeer vereerd dat Insyriated de openingsfilm is’, zegt de Belgische regisseur. ‘Hopelijk is dit ook een teken dat de situatie van Syrië en de Syriërs zelf niet vergeten kan worden.’

READ ARTICLE

Belgische film ‘Insyriated’ opent 44ste Film Fest Gent

Film Fest Gent zal op dinsdag 10 oktober de 44e editie van het filmfestival openen met de Belgische film ‘Insyriated’, in aanwezigheid van de regisseur Philippe Van Leeuw en hoofdactrice Hiam Abbass.

READ ARTICLE

Belgische film 'Insyriated' trapt Film Fest Gent af op 10 oktober

De tweede prent van vaderlands regisseur Philippe Van Leeuw, die eerder dit jaar in wereldpremière ging op het filmfestival van Berlijn en daar ook meteen in de prijzen viel, is het relaas van Syrische families in volle burgeroorlog.

READ ARTICLE

Cinemaximiliaan: woonkamer voor nieuwkomers

Op 17 november ontving Cinemaximiliaan de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2015 uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz. Cinemaximiliaan zag een jaar geleden het daglicht als een pop-up initiatief in het vluchtelingenkamp in het Maximiliaanpark. Het initiatief groeide al snel uit tot een uitgebreid netwerk van nieuwkomers – vooral artiesten, kunstenaars en filmmakers – die zich ook vandaag nog inzetten om een filmaanbod te verzorgen in asielcentra over heel Vlaanderen.

READ ARTICLE

"Ik wil hier vergeten, maar alles komt terug."

In Stranger in Paradise speelt acteur Valentijn Dhaenens good cop en bad cop voor een klasje van vluchtelingen aan de grens met Europe. De documentaire moet Europeanen met hun zakelijke aanpak van de ‘migratiecrisis’ confronteren. Maar hoe kijken nieuwkomers in België ernaar?

READ ARTICLE

Entretien avec Gwendolyn Lootens et Gawan Fagard à propos de « Cinemaximiliaan » - Filmmagie

Remplir des salles de cinéma est aujourd’hui un vrai défi. Afin de se faire une idée du paysage des exploitants en Flandre, Filmmagie a rencontré un large éventail d’acteurs travaillant dans ce domaine, allant de l’individu projetant des films dans sa maison aux ciné-clubs et cinémas d’art et essai en passant par les multiplexes.

READ ARTICLE

Film Fest Gent opent met Belgische oorlogsfilm "Insyriated"

“Insyriated” is de tweede langspeelfilm van landgenoot Philippe Van Leeuw en mag op dinsdag 10 oktober de 44ste editie van Film Fest Gent openen. Eerder dit jaar ging “Insyriated” in wereldpremière op het prestigieuze filmfestival van Berlijn en werd daar onderscheiden met de publieksprijs en het Europa Cinemas Label.

READ ARTICLE

Vlaamse Cultuurprijs voor Cinemaximiliaan

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel volwassenenwerk 2015 uitgereikt aan Cinemaximiliaan. Aan de prijs is een bedrag van 10.000
euro verbonden en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Trefdag van Socius.

READ ARTICLE

Mobiele huisbioscoop voor nieuwkomers

Films vertonen voor een volle zaak blijkt vandaag de dag een hele uitdaging. Om het Vlaamse vertonerslandschap in kaart te brengen, spreekt FILMMAGIE met een heel uiteenlopende organisaties in het veld: Van huiskamervertoner, filmclub en arthousebioscoop tot multiplex. Eerst aflevering: het sociaal-cultureel initiatief: Cinemaximiliaan.

READ ARTICLE

Hoe kijken nieuwkomers naar ‘Stranger in Paradise’? “Ik wil hier vergeten, maar alles komt terug”

In Stranger in Paradise speelt acteur Valentijn Dhaenens good cop en bad cop voor een klasje van vluchtelingen aan de grens met Europe. De documentaire moet Europeanen met hun zakelijke aanpak van de ‘migratiecrisis’ confronteren. Maar hoe kijken nieuwkomers in België ernaar?

READ ARTICLE

Insyriated opent 44e editie

De film vertelt het verhaal van een Syrische familie die zich dag en nacht
opsluit, niet meer buitenkomt en zelfs niet door het raam durft te kijken,
de situatie is te gevaarlijk. Dit is geen gevangenis, maar het dagelijkse leven
van een familie in het door oorlog getroffen Damascus. Een van de vele
gezinnen die er alles aan doet om te overleven en de dag door te komen,
elke dag opnieuw.

READ ARTICLE

Loze tijd

‘Tijd is als zuurstof’, zegt Mustafa. ‘Heb je er te veel van, dan ga je dood.’
Mustafa is een vijfentwintigjarige kamanja-speler, gevlucht uit Afghanistan. Terwijl hij moet wachten op een beslissing van hogerhand over zijn dossier, mag hij niet werken. Ik ontmoet hem samen met vier andere vluchtelingen-kunstenaars in het huis van Cinemaximiliaan. Hoe voelt tijd als ze loos lijkt?

READ ARTICLE

2016

‘Titanic, zo’n prachtig liefdesverhaal!’

De Afghaan Nangarhar houdt van de Indiase acteur Akshay Kumar, Houssein uit Irak van ‘Walk the line’ met Joaquin Phoenix als Johnny Cash. Cinemaxiliaan, een pop-upcinema voor vluchtelingen nabij het Brusselse Maximiliaanpark, bedient hen allebei.

READ ARTICLE

Abbas Fahdel: 'Ik zie geen oplossingen'

Homeland (Iraq Year Zero) – begin oktober opnieuw te zien in België – is een zes uur durende documentaire van de Frans-Iraakse regisseur Abbas Fahdel, niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse successerie.

READ ARTICLE

Bagdad in Brüssel

Der exil-irakische Autor Najem Wali las im vermeintlichen Problembezirk Molenbeek vor jungen Flüchtlingen.

READ ARTICLE

De andere kant van Irak

In de nasleep van Homeland – Iraq Year Zero, de actuele documentaire van Abbas Fahdel over Bagdad ten tijde van de Amerikaanse inval, bereiden ook een aantal cineasten in België documentaire films voor over het Irak van vandaag, vanuit het perspectief van Irakese nieuwkomers in België. Dat ruwe materiaal viel te zien in het kader van twee vertoningen van Homelandin Brussel. Een verslag. 

READ ARTICLE

Cinemaximiliaan: beyond the screen

Bijna een jaar nadat Gawan Fagard en Gwendolyn Lootens met een beamer en een projectiescherm naar het Brusselse Maximiliaanpark trokken om een film te tonen aan de wachtende vluchtelingen, is hun pop-up cinema uitgegroeid tot een netwerkpunt: een brug tussen culturele organisaties en nieuwkomers. In al zijn menselijke eenvoud kan het verhaal van Cinemaximiliaan meer culturele organisaties inspireren die ‘iets’ willen doen met vluchtelingen. ‘Je moet echt in het veld staan, oog in oog met de mensen, om hun vertrouwen te winnen.’ 

READ ARTICLE

Het artistieke kapitaal van vluchtelingen

Naar een duurzame, humaine en holistische visie op de ‘vluchtelingenproblematiek’ binnen de kunsten

READ ARTICLE