Cinema Trottoir 2024

17 augustus - 21 september 2024

Het is een traditie geworden om elk jaar in de zomer samen te komen rond Cinemaximiliaans Film, Food & Friends Festival, CINEMA TROTTOIR. Laten we het vuur brandend houden voor solidariteit en openheid richting nieuwkomers die in België wonen. Neem dus plaats aan onze eettafel, deel een goede maaltijd met ons en beleef een verrijkende filmervaring in de buitenlucht op het ’trottoir’ voor ons huis in de Manchesterstraat 36 in Molenbeek. Als het regent gaan we naar binnen, maak je geen zorgen.

De filmkeuze is net zo eigenzinnig en authentiek als de setting. Het is een kostbare selectie van films die je gezien moet hebben, gekozen door de Cinemaximiliaan-gemeenschap van filmliefhebbers. Alle films brengen verhalen met een verfrissende invalshoek en je kunt na de film de filmmakers ontmoeten.

Het festival is een ‘minimum afval’ evenement. Je geeft een vrije bijdrage naar eigen keuze, om onze acties te ondersteunen (giftenpot ter plaatse).

Alle films zijn in OV + Eng. ondertiteling + live dubbing NL/FR

Diner om 19.30 uur. Film om 21.00 uur. 

17/8 Hit the road (2021, 94′) van Panah Panahi
24/8 Zodiac (2024, 15′) van Hans Buyse & Titus De Voogdt
31/8 The land of the enlightened (2016, 97′) van Pieter-Jan De Pue
7/9 Trumpets in the sky (2021, 15′) + Bonboné (2017, 15′) van Rakan Mayasi
14/9 Orange Flavored Love (2024, 36′) van Angela Al Souliman

21/9 MOLENFEST CINEMA CONCERT (2023, 50′) Cinemaximiliaan (in de grote hal)

17 augustus

HIT THE ROAD

2021, 94' - Panah Panahi

Een echtpaar van middelbare leeftijd en hun twee zonen beginnen aan een roadtrip door het Iraanse platteland. Tijdens hun reis krijgen ze herinneringen uit het verleden, worstelen ze met de angst voor het onbekende en maken ze zich druk over hun zieke hond. Hit the Road is een Iraanse tragi-comische roadmovie, in 2021 geschreven en geregisseerd door Panah Panahi.

24 augustus

ZODIAC

2024, 15' - Hans Buyse & Titus De Voogdt

Thomas, verwikkeld in een relatiebreuk, wordt door Louis uitgenodigd voor een zeevistocht. Midden op zee stuiten ze op een onverwacht dilemma, dat de dynamiek tussen de twee vrienden (regisseurs Titus De Vooght en Hans Buyse) verstoort.

31 augustus

THE LAND OF THE ENLIGHTENED

2016, 97' - Pieter-Jan De Pue

Terwijl Amerikaanse soldaten zich voorbereiden om Afghanistan te verlaten, volgen we jonge jongens diep in dit verborgen land. Ze vormen wilde bendes om handelsroutes te controleren, waarbij ze roestende tanks beklimmen als speeltuinen, terwijl de nieuwe oorlogsregels in het barre landschap hen aan hun lot overlaten. In deze naadloze mix van fictie en documentaire beleven we een verbluffende filmische reis, gedurende zeven jaar gefilmd op 16mm-materiaal, door regisseur Pieter-Jan De Pue.

7 september

TRUMPETS IN THE SKY + BONBONÉ

2021, 15' + 2017, 15' - Rakan Mayasi

In TRUMPETS IN THE SKY keert Boushra, een van de aardappelplukmeisjes, terug van een lange dag werken in het veld, om erachter te komen dat haar jeugdleven vandaag een grote wending zal nemen.

In BONBONÉ besluit een Palestijnse man in een Israëlische gevangenis samen met zijn partner een kind te krijgen op een nogal ongebruikelijke manier.

Rakan Mayasi is een onafhankelijke filmmaker uit Palestina, geboren in Duitsland en momenteel gevestigd tussen Brussel en Beiroet.

14 september

ORANGE FLAVOURED LOVE

2024, 36' - Angela Al Souliman

In Mosul, Irak, zorgt Nawal voor haar moeder Samia, wier toestand verslechtert naarmate de toegang tot medicijnen moeilijk wordt. Te midden van ziekte, armoede en oorlog slaagt ze erin iets problematisch om te zetten in iets vreugdevols, en schoonheid te creëren, daar waar de lelijkheid toeslaat. “Ik probeer het leven te begrijpen door tijd, ruimte en mensen vast te leggen”, zegt Angela Al Souliman, die voor haar film de VAF Wildcard ontving. Ze is sinds het begin van Cinemaximiliaan een actief lid van onze community.

21 september

STILLE FILM LIVE MUZIEK

2023, 50'

Ella – Yüksel Çilingir
A Normal Day – Mahyar Khosravani Tehrani
Out of Reach – Eva Michiels
Ocean Tree Angela – Al Souliman
The Place Where You Are – Ivan Dunsmore
La Bibliothèque -Juliette Lacroix
---
De muzikanten zijn: Simon Ho - piano, Hannibal Saad - gitaar, Teuk Henry - gitaar, Juliette Lacroix - cello, Yamen Martini - trompet, Hussein Rassim-Oud, Milad Mohammadi - tar, Marah Kewifati - cello, Amele Metlini - viool, Mostapha Taleb - kamence, Carlo Strazzante - percussie, Ali Shaker - quanoun, Amel Sdiri - zang

In deze Cinemaximiliaan-productie creëerden zes internationale regisseurs – onder scenariobegeleiding van Jaco Van Dormael en Sulaiman Addonia en filmbegeleiding van Diren Agbaba – hun eigen interpretaties rond het thema Eenzaamheid. Alle films zijn met elkaar verbonden door het stomme filmformaat van vroeger: telkens in 4:3, zwart-wit en zonder dialoog. Deze stomme films vormden de basis voor het Brusselse muzikale duo Simon Ho (Zwitserland) en Hannibal Saad (Libanon, VS) om met een orkest van 13 muzikanten een unieke muzikale interpretatie te componeren. Oosterse en westerse instrumenten, klanken en stemmen ontmoeten elkaar en nemen het publiek mee op een magische reis.

STILLE FILM LIVE MUZIEK wordt vertoond als onderdeel van MOLENFEST, het feest van MolenbeekforBrussels2030, op een bijzondere locatie in de buurt: de Grote Zaal langs het kanaal, Industriekaai 79 Molenbeek.

Het diner wordt geserveerd door Cultureghem

STILLE FILM LIVE MUZIEK is een coproductie met Concertgebouw Brugge, Ancienne Belgique Brussel, Buda Kortrijk, Vier Nul Vier Gent, Arenberg Schouwburg Antwerpen, Opera Ballet Vlaanderen Antwerpen.

22 juni - Speciale openingsdag in samenwerking met Charleroi Danse

CHEZ JOLIE COIFFURE

2018, 73' - Rosine Mbakam

De Belgisch-Kameroense regisseuse Rosine Mbakam maakte deze documentaire vanuit haar perspectief. Met haar camera stapte ze het kleine kapsalon van Sabine binnen in de Matonge-wijk in Brussel. Via de verhalen van Sabine en de vreugdes, de problemen en de angsten van de klanten, brengt ze de diepte van het leven in het pand.

Cinemaximiliaan organiseert interculturele ontmoetingen via een groot aantal evenementen zoals filmvertoningen, bezoeken aan asielcentra, film- en andere artistieke producties en faciliteert culturele samenwerking om onze samenleving te vermenselijken. Soms ver vooruit gepland, soms vrij spontaan. Je bent in elk gaval altijd welkom om mee te doen. Onze last-minute updates vind je ​ op

Facebook
Instagram