HUIS

In april 2017 verhuisde Cinemaximiliaan naar een groot achterhuis in de Manchesterstraat in de kanaalzone van Molenbeek. In korte tijd is deze woning uitgegroeid tot het kloppend hart van de dynamiek rondom Cinemaximiliaan. Vrijwilligers en bezoekers overnachten rondom evenementen, delen maaltijden en werken samen, mensen ontmoeten elkaar en er ontstaan samenwerkingen. Ook is hier het kantoor van Cinemaximiliaan gevestigd, waar het team, bijgestaan door vele nieuwkomers, vrijwilligers, stagiaires, achter de schermen aan het werk is.


In het projecthuis komen muzikanten samen voor repetities, ontmoeten mensen elkaar om projecten te bespreken, kunnen filmvertoningen, kleine concerten of tentoonstellingen in huiselijke sfeer worden gehouden. Tijdens de productie van de korte films transformeert het huis zich ook tot filmset.


De openheid en uitnodigende aard van onze activiteiten en projecten maakt Cinemaximiliaan niet alleen een warme plek, maar ook een platform om mensen te ondersteunen met ideeën en initiatieven. Projecten vinden plaats in de intimiteit van een woon- en ademhuis en creëren een unieke beleving in tijd en ruimte.

De sociale kwetsbaarheid van een nieuw bestaan ​​biedt nieuwkomers weinig steun bij het opbouwen van een toekomst. Bij Cinemaximiliaan vinden mensen een plek waar ze thuis kunnen zijn, op krachten kunnen komen, gewaardeerd kunnen worden om wie ze zijn, de creativiteit wordt aangewakkerd en de rijke culturele achtergrond tot bloei kan komen. 

De Manchesterstraat heeft de afgelopen tijd een diepgaande transformatie ondergaan: niet alleen Charleroi Danse, maar ook Recyclart, VK en Decoratelier hebben zich in de straat gevestigd. Het lijkt erop dat de buurt snel transformeert en een cultureel centrum in Brussel wordt, een dynamiek waarvoor we erg dankbaar zijn. 

ARCHITECTUUR

Na een lange weg waarin heel wat experts pro bono hielpen (Baker &McKenzie, D2Q, ARP), wist Cinemaximiliaan in 2019 drie families te overtuigen om te investeren in het voorhuisgebouw, en het Brussels Gewest in het achterhuis. Door deze samenwerking tussen particuliere filantropie en overheidssubsidies konden we in ieder geval tot 2035 in het gebouw blijven tegen een zeer lage huurprijs. In 2020 is gestart met de renovatie van het voorhuis;  ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Office Kersten Geers & David Van Severen zullen op pro bono basis voor de plannen tekenen.

 

Het huis zal woonruimtes, een sociale keuken, een ontvangstruimte, 8 gastenkamers, 2 residenties, een multifunctionele productieruimte, postproductiefaciliteiten, kantoren, projectruimtes, logistieke ruimtes, badkamers, een binnenplaats en een reeks buitenterrassen bieden. .

Dat het gebouw een echt huis is, met de kenmerken van een warme woning, maakt deze locatie tot een unieke, intieme woning die toch veel mensen kan verwelkomen en in nauwe relatie staat met de buurt, de stad en de wereld. 

DE WOONKAMER

Tijdens de woonkamer opent Cinemaximiliaan het projecthuis elk 2e weekend van de maand van zaterdagochtend tot en met zondagmiddag. Iedereen is welkom: nieuwkomers uit afgelegen asielzoekerscentra, vrijwilligers, vrienden, mensen die Cinemaximiliaan willen leren kennen…

 

De woonkamer is een spontaan en warm moment om samen tijd door te brengen. Mensen kunnen talen oefenen, taallessen geven, psychologische ondersteuning bieden, deelnemen aan workshops, elkaar helpen met de administratie, samen koken, sporten, in de tuin werken, gaan wandelen, tentoonstellingen bezoeken, etc…. We houden de tijd open voor persoonlijke ontmoeten en uitwisselen.

Houd onze Facebookpagina in de gaten voor updates over The Livingroom.

GASTHUIS

Hopelijk opent het gasthouse snel de deuren en wil het enerzijds een gastvrije slaapplek bieden aan bezoekers van Cinemaximilian die vaak in opvangcentra buiten de stad verblijven en overnachten rond evenementen. Anderzijds wordt het gastenverblijf aangeboden aan kunstenaars, muzikanten, dansers, internationale gasten die tijdelijk in het land zijn voor projecten in samenwerking met één van onze partners in het Brusselse culturele leven. Door het delen van deze primaire behoefte (overnachting en maaltijd) ontstaat er spontaan artistieke kruisbestuiving.


Alles wordt gerund met en door nieuwkomers en staat open voor gasten uit de Cinemaximiliaan-gemeenschap en gasten van verschillende partners in het Brusselse culturele en sociale leven. De combinatie van projecthuis, ontmoetingsruimte, keuken en gastenkamers stimuleert een geïntegreerde dynamiek tussen diverse artistieke, sociale en culturele activiteiten van Cinemaximiliaan zelf en de uitwisseling met culturele instellingen en hun acteurs, die als gasten op Cinemaximiliaan zijn gehuisvest.