FILM SCREENINGS

Filmvoorstellingen zijn niet alleen een manier om mensen samen te brengen. Ze brengen ook licht in de duisternis en bieden een manier om een kijkje te nemen in verschillende werkelijkheden. Deze ervaring van samen films kijken, erover praten, het leven bespreken en elkaar leren kennen in een spontane omgeving kan een eerste vonk doen overslaan, een brug slaan tussen mensen met verschillende horizonten.

  LIVING ROOMS

  LIVING ROOMS vormen de ruggengraat van onze sociaal-culturele werking: tweewekelijkse workshops op zaterdagnamiddag, voorafgegaan door onze aloude traditie van samen koken en eten. Het doel van deze huiskamers is om mensen als mensen samen te brengen, nieuwe sociale contacten op te bouwen, informeel te leren en het zelfvertrouwen te vergroten.

   Nederlandse les met Emilia

   Van september 2023 tot juni 2024, op maandagen van 9u-11u (de sluitingsdag van Cinemaximiliaan), stellen we onze ruimte ter beschikking van Brusselleer, een uiterst waardevolle organisatie die vrijwillige leerkrachten inzet om gratis beginnerslessen Nederlands te geven aan volwassenen. Bij ons doet Emilia Vandenmeersch dit elke week met een uitbundige glimlach en aanstekelijke overtuiging!

   In samenwerking met VK en Malika Saissi komt er vanaf 8 maart 2024 elke dinsdag een CURSUS ARABISCH voor vrouwen bij.

   Bel bij onze deurbel als je mee wilt doen, 9 uur ’s ochtends precies 😉

    COMMUNITY COOKING

    We genieten ervan om samen tijd door te brengen, met of zonder papieren. We sluiten vriendschappen voor het leven, niet alleen met mensen uit onze eigen landen, maar met iedereen die deze saamhorigheid omarmt. Op dit moment bereikt CMX vooral mensen uit Palestina, Irak, Guinee, Conakry, Burundi, Brazilië, Guatemala, Egypte, Iran, Turkije, Afghanistan, maar ook uit België, Nederland, Ierland, Duitsland en Frankrijk. We vinden vrede en steun bij elkaar en hervinden onze menselijkheid. Het recept is eenvoudig: CMX spreekt de filmmaker, de acteur, de fotograaf, de auteur… in mensen aan, door te focussen op gedeelde passies, niet op wat ons verdeelt.

    Bij Cinemaximiliaan zien we de warmte en schoonheid van het delen van maaltijden aan onze lange eettafel. Eten brengt ons samen, waar we ook vandaan komen. Daarom proberen we al onze evenementen te beginnen of te eindigen met samen koken en eten.
    Als je wilt komen helpen koken, neem dan contact op met Alice via alice@cinemaximiliaan.org!

     CINEMA TROTTOIR

     Cinemaximiliaan kondigt met trots de derde editie van haar filmfestival CINEMA TROTTOIR aan! Vanaf 18 augustus kun je bij ons terecht voor zes zaterdagavonden vol VOEDSEL en FILM. Elke vertoning zal bestaan uit een gezamenlijk diner om 20:00 (met uitzondering van de openingsavond – 19:00), gevolgd door een film om 21:30, geprojecteerd op de gevel van ons gebouw aan de Manchesterstraat 36 in Molenbeek.

     De focus van CINEMA TROTTOIR is het vieren van regisseurs van nieuwkomers in België en het delen van verhalen over de ervaring van nieuwkomers. Op elk evenement krijg je ook de kans om de regisseurs van de films te ontmoeten. Het festival zal een minimum afval evenement zijn, en zal werken op een vrije keuze betaling waarbij je betaalt voor iemand anders.

     PROGRAMMA BINNENKORT!!

      

     SILENT FILM LIVE MUSIC CONCERT

     Het hoogtepunt dit jaar was het stille-filmconcert in de AB op 28/1 in hometown Brussel. Naast de repetities van het 15-koppig orkest (2023-2024) en de productie van 7 kortfilms (2022), namen we hiervoor de publiekswerking op ons en slaagden we in de uitdaging om 250 betalende tickets te verkopen tegenover 250 solidariteitstickets die we reserveerden voor mensen uit verschillende opvangcentra. Zo maken we het mogelijk om cultuur- en kunstbeleving aan te bieden aan een zo breed mogelijk publiek.
     We doen het opnieuw op BUDA Kortrijk’s Sinksenfestival 18/5 en in de grote zaal in Molenbeek (Cinema Kanal/ Molenbeek voor Brussel 2030) 21/9/2024.

      BRIDGE STORIES

      Het doel van Bridge stories is om verhalen van flaneurs uit de hele wereld die de brug voor Petit Chateau bezetten te vertellen en op te voeren tijdens het festival Passport.

      Het project begint met een bezoek aan de brug en het interviewen van degenen die daar op de brug zijn en luisteren naar hun verhalen. Vervolgens wordt er een schrijfworkshop gehouden bij Passporta om de verhalen uit te werken tot een samenhangend geheel, gevolgd door een dramaturgieworkshop bij Cinemaximiliaan om de verhalen om te zetten in een voorstelling(en). Tot slot vindt de voorstelling plaats in de Marketen als onderdeel van PASSAPORTA festival.

      MEER

      Cinema Kanal © Cinemaximilian

      We organiseren de slotavond van ons festival Cinema Trottoir samen met Molenbeek voor Brussel 2030 op de plek waar we eerst een spin off van ons festival onthulden, namelijk in de grote zaal aan de overkant van het kanaal. We noemen het daarom CINEMA KANAL. Dit wordt een groots evenement met een live orkest van 13 muzikanten van over de hele wereld. Welkom op 29 september.

      SEANEMAXILIAAN

      In de zomer van 2024 (onze 9e verjaardag) zal het huidige Cinemaximiliaan-team opnieuw samenwerken met de oprichters van Cinemaximiliaan, Gawan Fagard en Gwendolyn Lootens, voor een interculturele dag in Oostende onder de naam SEANEMAXILIAAN. Voortbouwend op de succesvolle eerste in 2023, willen we een jaarlijkse socio-culturele uitwisselingsdag organiseren. Gwendolyn staat in voor een programma met een workshop en een tentoonstelling.

       PARTNERSCHAPPEN

       Naast onze eigen projecten zijn we ook weer ingegaan op verschillende externe verzoeken van grotere culturele organisaties die met onze doelgroep willen samenwerken. Deze coproducties hebben onze filmfocus verbreed naar ook andere disciplines. Ook in 2024 hebben we samenwerkingsovereenkomsten met Passa Porta, Muntpunt, Migratiemuseum MMM, Sound Image Culture, Europalia, Charleroi Danse, Needcompany, Ultima Vez, Erasmushogeschool, RITCS, Luca, VUB, Molenbeek for Brussels 2030, …  Partners waarderen vooral ons unieke netwerk, onze inclusieve aanpak en onze mensgerichte basisfilosofie.