Cinema Europa: The Mind Game

date

vrijdag 31 mei, 2024
18:00

location

Beursgebouw, 1000 Brussels

Cinema Europa: The Mind Game

The Mind Game

Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, Els van Driel | België, Bosnië en Herzegovina,
Kroatië, Nederland, Roemenië | 2024 | VO ST EN | 52′

Op 14-jarige leeftijd ontvluchtte Sajid Khan Nasiri Afghanistan in zijn eentje. Hij kwam aan in België na een twee jaar durende reis vol gevaar en ontberingen, die hij zorgvuldig vastlegde op de camera van zijn gsm. En zo begon een heel nieuwe strijd. Door de makers van de bekroonde documentaire Shadow Game. Het spel – zo noemen de vele niet-begeleide minderjarigen die West-Europa proberen te bereiken hun hachelijke reis.

Voor Sajid Khan Nasiri begon het spel op 14-jarige leeftijd, nadat zijn vader was vermoord door de Taliban. Vanuit Iran en Turkije via Oost-Europa baande hij zich een weg naar zijn bestemming onder voortdurende pesterijen van de politie en vijandige bevolkingsgroepen. Hij legt dit vast in video’s opgenomen met zijn mobiele telefoon en in berichten gestuurd naar filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel.

Hij weet dat als hij zijn bestemming bereikt, hij zijn waakzaamheid kan laten varen, naar school kan gaan,
een nieuw leven beginnen. Maar er wacht hem een heel ander spel in België: het mindµ spel. Hoe ga je als kind om met de vreselijke psychologische druk van deze reis, de achterdochtige autoriteiten en de verontrustende berichten van thuis? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaronder jonge vluchtelingen staan. In het begeleidende programma nemen we de realiteit van vluchtelingen onder de loep, zowel op de weg naar ballingschap als wanneer ze eenmaal op hun bestemming zijn aangekomen.

Cinema Europa

Cinema Europa is een samenwerking tussen Cinemaximiliaan en Europalia voor Art2gether, een uitbundige viering van de kernbeginselen van Artikel 2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie — waaronder pluralisme, non-discriminatie, solidariteit en gelijkheid. Op het kruispunt van kunst, cultuur en de waarden die ons verenigen — nu meer dan ooit — heeft europalia een reeks gratis muziek- en dansperformances, filmvertoningen en lezingen samengesteld op verschillende locaties, doorheen de Europese hoofdstad.

PRAKTISCHE INFORMATIE

18u00 Diner door Cassonade
19u00 Vertoning van The Godmother
20u00 Vraag-en-antwoordsessie met Cinemaximiliaan

Live nasynchronisatie in het Frans en Nederlands

Gratis evenement

FB-eveniment

Volledig progamma – Art2gether