Cinema Europa: The Godmother

date

donderdag 30 mei, 2024
17:30

location

Beursgebouw, 1000 Bruxelles

Cinema Europa: The Godmother

The Godmother

Marzena Sowa | BE | 2024 | OV FR PL ST EN | 52′


Mijn tante Niuśka is een sterke en grappige vrouw die van aanpakken weet en de heldin van mijn kinderjaren. Ze woont in een klein dorp in het oosten van Polen. Op een dag bekende ze me dat ze nooit gelukkig was geweest in haar leven. Zou dat anders zijn geweest als ze net zoals ik het land had verlaten op zoek naar geluk in het Westen? Als ze zich had bevrijd van de conservatieve waarden die de Poolse samenleving ook vandaag nog in hun greep houden?

Biografie – Marzena Sowa

Marzena Sowa werd in 1979 in Polen geboren en ging in 2001 naar Frankrijk om haar studies moderne literatuur te voltooien aan de Université Bordeaux 3. Dankzij haar ontmoeting met de stripauteur Sylvain Savoia begon ze aan een loopbaan als scenarioschrijfster in de negende kunst. Ze schreef verschillende strips, zoals de Marzi-reeks waarin ze vertelt over haar jeugd in communistisch Polen. Deze autobiografie in stripvorm kreeg internationale erkenning en werd zowel genomineerd voor het internationaal stripfestival van Angoulême als voor de Eisner Award. In 2017 ging ze van start met een opleiding video aan de Agnès Varda-school in Brussel. The Godmother is haar tweede documentaire film.

Cinema Europa

Cinema Europa is een samenwerking tussen Cinemaximiliaan en Europalia voor Art2gether, een uitbundige viering van de kernbeginselen van Artikel 2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie — waaronder pluralisme, non-discriminatie, solidariteit en gelijkheid. Op het kruispunt van kunst, cultuur en de waarden die ons verenigen — nu meer dan ooit — heeft europalia een reeks gratis muziek- en dansperformances, filmvertoningen en lezingen samengesteld op verschillende locaties, doorheen de Europese hoofdstad.

Praktische informatie

17u30 Diner door Cassonade
18u30 Vertoning van The Godmother
19u30 Vraag-en-antwoordsessie met regisseur Marzena Sowa

nasychronisatie in het Nederlands en het Frans

Gratis evenement

FB-evenement

Volledig programma – Art2gether