PRESS
2023
Cinemaximiliaan organiseert filmfestival 'Cinema Trottoir': geniet van film op de stoeprand
Cinemaximiliaan is een initiatief dat zich inzet voor nieuwkomers aan de hand van een liefde voor cinema. Het begon in 2015 met een filmscherm en projector in het Maximiliaanpark in Brussel, maar groeide ondertussen uit tot zo veel meer: workshops, de productie van films en vertoningen. Iedereen krijgt er de kans om mee te werken.
Met het filmfestival ‘Cinema Trottoir’ brengen ze cinema tot op de stoep. Luister nu naar de reportage.
Newslettre Atelier Graphoui on Asaad Al Hilali
Asaad is een kritische en Iraanse respectvolle scenario. Suite à l’instabilité Irakienne, een opgever die zijn zoon betaalt, met zijn zoon Amjaad, een succesvolle blog. Als ze een sociale status hebben, zijn ze nul. Terwijl Asaad een gevoel van veiligheid en een geruststelling van zijn verbanning waardeert, is tante Amjaad zo’n nieuw leven. Er is een besluit genomen over een aanmoedigingsbrief voor onze bestanden.
Zero is ontstaan in het kader van een oproep van Halaqat* en is een van de vijf ondersteunde projecten. Het is het eerste deel van een speelfilm.
*Halaqat is een cultureel samenwerkingsproject, gefinancierd door het Goethe Instituut, dat door middel van kunst een brug slaat tussen Europa en de Arabische wereld, de dialoog bevordert en een gedeelde toekomst vormgeeft.
Cinema Trottoir: Buitengewoon filmfestival in een doodgewone straat
Samen kijken naar film werkt verbindend. In de donkere filmzaal maar zeker ook in openlucht. En al helemaal wanneer zoals bij het door Cinemaximiliaan georganiseerde festival ‘Cinema Trottoir’ een doodgewone straat in Molenbeek het decor vormt en migratie het thema is. Het Food en Film Festival loopt in zijn tweede editie nog elke zaterdagavond tot 5 augustus. Op het programma naast de instant broers Dardenne klassieker ‘Tori et Lokita’ ook indringende, creatieve films als ‘Les Porteurs’, ‘Kalès’ en ‘Imad’s childhood’. Voedsel voor het oog en de geest.
Het voetpadfestival Cinema Trottoir van Cinemaximiliaan zet aan tot een blik op Brussel, zijn bewoners en zijn bezoekers.
Het is juli en bloedheet in Brussel. Zoals altijd schuurt en kraakt de stad van verschillen maar tijdens de hittegolf lijkt het gekraak nog luider. Iedereen vertoeft op straat: kinderen die allang in bed hadden moeten liggen, de oude vrouw die niks anders meer doet dan nachtwandelen, pubers die op het ritme van de uit hun telefoons schallende hyperpop door hun haar strijken. Alle figuren verzamelen afzonderlijk op pleinen, botsen bijna tegen elkaar op, om vervolgens in een frappante sociale plooi te vallen.
Annabelle Van Nieuwenhuyse: ‘Je kan ook op een sympathieke manier winnen’
Deze zomer gaat al haar (en onze) aandacht naar het Cinema Trottoir-festival, dat films projecteert op de gevel van Cinemaximiliaan. Hier projecteert coördinator Annabelle Van Nieuwenhuyse vijf inzichten op ons netvlies.
Mensenrechten en Cultuur: een interview met Cinemaximiliaan en Cassonade
In deze interviewreeks buigen we ons over hoe mensenrechten en cultuur met elkaar verweven zijn. Hoe brengt cultuur sociale verandering teweeg? Kunnen mensenrechten een bron van inspiratie zijn voor cultuur, of omgekeerd?
Het Brussels Gewest heeft ambitieuze plannen om van de Manchesterstraat in Molenbeek een culturele ‘hotspot’ te maken. De culturele vzw’s Cinemaximiliaan, een platform door en voor nieuwkomers, en Cassonade, een buurtrestaurant en ontmoetingsplaats, zijn er al enkele jaren een vaste waarde. Op een warme vrijdagnamiddag sprak Tijd voor Mensenrechten met Annabelle Van Nieuwenhuyse (coördinator van Cinemaximiliaan) en Jonas Verhees (medeoprichter van Cassonade).
Reacties kandidatuur Molenbeek Culturele Hoofstad 2030
Als Brussel in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa zou worden, dan zal Molenbeek het epicentrum zijn. Dat nieuws werd woensdagochtend bekendgemaakt door Fatima Zibouh en Jan Goossens.
Dat zijn de twee trekkers van de campagne en zij zien in Molenbeek het perfecte voorbeeld van een relevante stad of gemeente die in razendsnel
tempo verandert. En dat is precies waar Europa naar op zoek is.
2022
Ontmoet de artiesten: Halaqat audiovisuele residentie
Maak kennis met de zes gemotiveerde professionele filmmakers die in 2022 zullen deelnemen aan de audiovisuele residentie van Halaqat bij Atelier Graphoui en Cinemaximiliaan.
2019
‘Maar de natuur is sterker. Die wint altijd.'
Ooit dronken ze samen in een Gents café en gingen ze dansen met de jongens. Maar meisjes worden vrouwen en bijna veertig jaar later zi!en Liesbeth Van de Velde en Marianne Hoet aan de Schelde. Schoonheid is hun vak, in lingerie en kunst.
Cinemaximiliaan brengt documentaire over emotionele rollercoaster van asielzoeker
Drie jaar filmen, twee camera’s en meer dan 100 uur beeld. Ze vormen het uitgangspunt voor de documentaire ‘me miss me’ van Gwendolyn Lootens, die de Irakese nieuwkomer Lubnan Al-Wazny volgt. De film is een initiatief van Cinemaximiliaan en is deze maandagavond te zien in Cinema Palace.
me miss me
Gebroken Engels, gebroken leven. De titel van de documentaire is een uiting van gemis door de Irakees Lubnan, die zijn door oorlog en strijdende milities verhakkelde thuisland heeft ontvlucht. Hij zag zijn job in het leger daar niet langer zitten en deserteerde, waardoor hij zijn leven in gevaar bracht…
Gwendolyn Lootens & Lubnan Al Wazny over Me Miss Me
De documentaire ME MISS ME schetst een portret van de Iraakse politieke vluchteling Lubnan Al Wazny aan de hand van twee vertelstandpunten: dat van de cineast Gwendolyn Lootens en dat van Lubnan zelf, die ook een camera bedient. We spraken met beide makers in het huis van filmplatform voor nieuwkomers Cinemaximiliaan in Brussel.
De mond zwijgt, de ziel zingt - muziek op het Malta-festival
Het is het meest muzikale theaterfestival en presenteert een mix
van stijlen, persoonlijkheden en sociale
betrokkenheid.
Muzikale variaties op het thema vrede op het Wolności-plein en buiten in Poznań.
Van volk naar bevolking
De toekomst van Europa begint bij empathie, vindt de Belgische schrijver Stefan Hertmans. ‘De elite móet zich verplaatsen in de noden van het witte en zwarte precariaat, anders zijn we verloren.’
2018
‘Insyriated’ grote winnaar van de Magritte’s, Peter Van den Begin wint ‘beste acteur’
De grote winnaar van de uitreiking van de filmprijzen van Franstalig België, ‘Les Magritte du Cinéma’, is ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw, de buitengewoon aangrijpende film die dit jaar ook al het Film Fest Gent mocht openen en eerder op het Filmfestival van Berlijn de publieksprijs in de wacht sleepte.
Goede Erwin
Herman Teirlinck en Karel Van de Woestijne schreven in 1928 een brievenroman, De lemen torens: een kroniek van Brussel en Gent. Op vraag van Het huis van Herman Teirlinck zetten Stefan Hertmans en Erwin Mortier die correspondentie verder. Deze week leest u Stefan Hertmans over Brussel, volgende week antwoordt Erwin Mortier vanuit Gent.
45ste editie van Film Fest Gent kan uitpakken met sterk programma
GENT, 20 september 2018. ’s Lands grootste en belangrijkste
filmfestival stelde deze morgen officieel het programma voor
van de 45ste editie.
330.000 euro voor culturele samenwerking over sectoren heen
Vlaams minister van Cultuur Gatz (Open Vld) trekt 327.493 euro uit om negentien ‘innovatieve partnerprojecten’ te ondersteunen. Zo wil hij culturele spelers stimuleren om samen te werken met andere sectoren
Cinemaximiliaan & Béla Tarr: achter de schermen van de opnames
Toen Cinemaximiliaan Béla Tarr voorstelde om aspirant-
filmmakers die hun thuisland waren ontvlucht, te begeleiden bij het maken van korte films,
aarzelde de grote Hongaarse regisseur geen seconde. Rapport.
Het maken van een menselijk avontuur Cinemaximiliaan & Béla Tarr
Toen de Cinemaximiliaan Béla Tarr de kans bood om
aspirant-filmmakers die hun land van herkomst waren ontvlucht, te ondersteunen bij het maken van
korte films, aarzelde de grote Hongaarse regisseur geen
seconde. Rapportage.
Cinema welc(h)ome
Cinemaximiliaan brengt al enkele jaren films en debatten naar asielzoekerscentra, tehuizen en bioscopen om nieuwkomers en inwoners op een vriendelijke manier samen te brengen. En van filmvertoning tot productie is er maar één stap. Op verzoek van de deelnemers en hun wens om
hun verhaal via film te vertellen, begonnen ze aan een nieuw project: de creatie van een reeks kortfilms.
Het laatste film- en festivalnieuws
Vorig jaar schaarde Film Fest Gent zich in het kader van openingsfilm ‘Insyriated’ achter Cinemaximiliaan met een benefiet en de mogelijkheid voor het publiek om te doneren bij aankoop van een filmticket. Het resultaat van die inzameling verschijnt dit jaar op het programma van het festival: een selectie unieke kortfilms.
Van het Maximiliaanpark naar het witte doek
Drie jaar geleden waren ze nog op de vlucht voor de oorlog, vanavond maken zes nieuwkomers dankzij een filmworkshop hun debuut als regisseur op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel.
Cinemaximiliaan & Béla Tarr Encounter & screening
Cinemaximiliaan brengt films en debatten naar asielcentra, particuliere woningen en bioscopen en brengt nieuwkomers op een persoonlijke manier in contact met de lokale bevolking. Het uitgangspunt van dit filmproject is de wens van iedere deelnemer om zijn of haar verhaal te delen via een korte film.
Molenbeekse schepen heeft gebouw op het oog voor Recyclart
Station Kapellekerk, waar het kunstencentrum bijna twintig jaar lang onderdak vond. ‘Suggesties zijn
welkom’ klonk het daarom begin deze maand. Molenbeeks schepen Karim Majoros (Ecolo) reageert nu op die oproep, en stelt een nieuwe locatie voor, vlakbij het kanaal.
Nieuwkomers maken kortfilms met Hongaarse topregisseur
Net als vorig jaar is ook Cinemaximiliaan weer van de partij
op Film Fest Gent. Het project, dat begon met filmvertoningen in het Maximiliaanpark, produceert nu ook zelf kortfilms gemaakt door filmmakers uit alle uithoeken van de wereld. Hongaars topregisseur Béla Tarr kwam zelfs een workshop geven.
Van het Maximiliaanpark naar de bioscoop: 'Vlaamse filmstudenten kunnen hier een voorbeeld aan nemen'
Een van de meest opvallende 7lms op het Leuvense kort7lmfestival is het debuut van Fatma Osman, een meisje dat drie jaar geleden vanuit Somalië naar ons land vluchtte.
Samen met haar vonden nog zes nieuwkomers onder de vleugels van vzw Cinemaximiliaan de weg naar de camera. Een verhaal dat de klassieke filmindustrie inspireert, zo blijkt.
Volledig MOOOV 2018- programma onthuld
MOOOV Filmfestival heeft
vandaag het volledige
programma bekendgemaakt van
de aankomende editie.
Cinemaximiliaan dreigt thuisbasis te verliezen
Cinemaximiliaan, het cinemaproject voor nieuwkomers en asielzoekers, dreigt zijn thuisbasis te verliezen. De privé-eigenaar heeft zijn gebouw in de Manchesterstraat te koop gezet. Cinemaximiliaan zoekt nu investeerders om het te kopen.
2017
Belgisch oorlogsdrama ‘Insyriated’ opent Film Fest Gent
In Gent is de 44ste editie van Film Fest Gent dinsdag van start gegaan met als
openingsfilm het oorlogsdrama ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw. ‘Ik ben zeer vereerd dat Insyriated de openingsfilm is’, zegt de Belgische regisseur. ‘Hopelijk is dit ook een teken dat de situatie van Syrië en de Syriërs zelf niet vergeten kan worden.’
Belgische film ‘Insyriated’ opent 44ste Film Fest Gent
Film Fest Gent zal op dinsdag 10 oktober de 44e editie van het filmfestival openen met de Belgische film ‘Insyriated’, in aanwezigheid van de regisseur Philippe Van Leeuw en hoofdactrice Hiam Abbass.
Belgische film 'Insyriated' trapt Film Fest Gent af op 10 oktober
De tweede prent van vaderlands regisseur Philippe Van Leeuw, die eerder dit jaar in wereldpremière ging op het filmfestival van Berlijn en daar ook meteen in de prijzen viel, is het relaas van Syrische families in volle burgeroorlog.
Cinemaximiliaan: woonkamer voor nieuwkomers
Op 17 november ontving Cinemaximiliaan de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2015 uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz. Cinemaximiliaan zag een jaar geleden het daglicht als een pop-up initiatief in het vluchtelingenkamp in het Maximiliaanpark. Het initiatief groeide al snel uit tot een uitgebreid netwerk van nieuwkomers – vooral artiesten, kunstenaars en filmmakers – die zich ook vandaag nog inzetten om een filmaanbod te verzorgen in asielcentra over heel Vlaanderen.
"Ik wil hier vergeten, maar alles komt terug."
In Stranger in Paradise speelt acteur Valentijn Dhaenens good cop en bad cop voor een klasje van vluchtelingen aan de grens met Europe. De documentaire moet Europeanen met hun zakelijke aanpak van de ‘migratiecrisis’ confronteren. Maar hoe kijken nieuwkomers in België ernaar?
Entretien avec Gwendolyn Lootens et Gawan Fagard à propos de « Cinemaximiliaan » - Filmmagie
Het vullen van bioscopen is tegenwoordig een echte uitdaging. Om een idee te krijgen van het landschap van exposanten in Vlaanderen ontmoette Filmmagie een breed scala aan acteurs die op dit gebied werkzaam zijn, variërend van individuen die films thuis vertonen tot filmclubs en arthouse-bioscopen die door bioscoopcomplexen lopen.
Film Fest Gent opent met Belgische oorlogsfilm "Insyriated"
“Insyriated” is de tweede langspeelfilm van landgenoot Philippe Van Leeuw en mag op dinsdag 10 oktober de 44ste editie van Film Fest Gent openen. Eerder dit jaar ging “Insyriated” in wereldpremière op het prestigieuze filmfestival van Berlijn en werd daar onderscheiden met de publieksprijs en het Europa Cinemas Label.
Vlaamse Cultuurprijs voor Cinemaximiliaan
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel volwassenenwerk 2015 uitgereikt aan Cinemaximiliaan. Aan de prijs is een bedrag van 10.000
euro verbonden en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Trefdag van Socius.
Mobiele huisbioscoop voor nieuwkomers
Films vertonen voor een volle zaak blijkt vandaag de dag een hele uitdaging. Om het Vlaamse vertonerslandschap in kaart te brengen, spreekt FILMMAGIE met een heel uiteenlopende organisaties in het veld: Van huiskamervertoner, filmclub en arthousebioscoop tot multiplex. Eerst aflevering: het sociaal-cultureel initiatief: Cinemaximiliaan.
Hoe kijken nieuwkomers naar ‘Stranger in Paradise’? “Ik wil hier vergeten, maar alles komt terug”
In Stranger in Paradise speelt acteur Valentijn Dhaenens good cop en bad cop voor een klasje van vluchtelingen aan de grens met Europe. De documentaire moet Europeanen met hun zakelijke aanpak van de ‘migratiecrisis’ confronteren. Maar hoe kijken nieuwkomers in België ernaar?
Insyriated opent 44e editie
De film vertelt het verhaal van een Syrische familie die zich dag en nacht
opsluit, niet meer buitenkomt en zelfs niet door het raam durft te kijken,
de situatie is te gevaarlijk. Dit is geen gevangenis, maar het dagelijkse leven
van een familie in het door oorlog getroffen Damascus. Een van de vele
gezinnen die er alles aan doet om te overleven en de dag door te komen,
elke dag opnieuw.
Loze tijd
‘Tijd is als zuurstof’, zegt Mustafa. ‘Heb je er te veel van, dan ga je dood.’
Mustafa is een vijfentwintigjarige kamanja-speler, gevlucht uit Afghanistan. Terwijl hij moet wachten op een beslissing van hogerhand over zijn dossier, mag hij niet werken. Ik ontmoet hem samen met vier andere vluchtelingen-kunstenaars in het huis van Cinemaximiliaan. Hoe voelt tijd als ze loos lijkt?
2016
‘Titanic, zo’n prachtig liefdesverhaal!’
De Afghaan Nangarhar houdt van de Indiase acteur Akshay Kumar, Houssein uit Irak van ‘Walk the line’ met Joaquin Phoenix als Johnny Cash. Cinemaxiliaan, een pop-upcinema voor vluchtelingen nabij het Brusselse Maximiliaanpark, bedient hen allebei.
Abbas Fahdel: 'Ik zie geen oplossingen'
Homeland (Iraq Year Zero) – begin oktober opnieuw te zien in België – is een zes uur durende documentaire van de Frans-Iraakse regisseur Abbas Fahdel, niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse successerie.
Bagdad in Brussel
De verbannen Iraakse auteur Najem Wali las jonge vluchtelingen voor in de zogenaamd probleemwijk Molenbeek.
De andere kant van Irak
In de nasleep van Homeland – Iraq Year Zero, de actuele documentaire van Abbas Fahdel over Bagdad ten tijde van de Amerikaanse inval, bereiden ook een aantal cineasten in België documentaire films voor over het Irak van vandaag, vanuit het perspectief van Irakese nieuwkomers in België. Dat ruwe materiaal viel te zien in het kader van twee vertoningen van Homelandin Brussel. Een verslag.
Cinemaximiliaan: beyond the screen
Bijna een jaar nadat Gawan Fagard en Gwendolyn Lootens met een beamer en een projectiescherm naar het Brusselse Maximiliaanpark trokken om een film te tonen aan de wachtende vluchtelingen, is hun pop-up cinema uitgegroeid tot een netwerkpunt: een brug tussen culturele organisaties en nieuwkomers. In al zijn menselijke eenvoud kan het verhaal van Cinemaximiliaan meer culturele organisaties inspireren die ‘iets’ willen doen met vluchtelingen. ‘Je moet echt in het veld staan, oog in oog met de mensen, om hun vertrouwen te winnen.’
Het artistieke kapitaal van vluchtelingen
Naar een duurzame, humaine en holistische visie op de ‘vluchtelingenproblematiek’ binnen de kunsten